Blogg

Hallå där John Sterner

Vinet är alltid närvarande runt John och känslan är att han aldrig blir fullärd. När han tror att han har lite koll för stunden, kommer nya årgångar av alla världens viner att ta hänsyn till. Det bästa med att jobba på The Winery Hotel enligt honom är närheten och den direkta kontakten med den egna vingården Terreno i Toscana.

Hur började ditt intresse för vin?
Det började med ett stort intresse för mat från väldigt tidig ålder. Jag reste en hel del med mina föräldrar och som 6-åring någon gång bestämde jag mig för att jag var färdig med barnmaten och ville upptäcka världens smaker. Nyfikenheten fanns med tidigt och jag minns att min dåvarande favoritdryck Fanta smakade olika från land till land och hade olika mängder apelsinjuice vilket kunde utläsas från baksidan av etiketten. Åren gick och Fantan byttes ut mot vuxendricka och där fanns en oändlig värld av smaker och kunskap som jag kände att jag ville ägna mig åt. Vid 20 års ålder började jag på Sommelierutbildningen i Grythyttan och har inte tittat bakåt sedan dess.

Vilken är din favoritvinregion just nu?
Just nu är det solklart Toscana. En region jag inte ägnat lika mycket tid åt tidigare under min frankofila inskolning i vinets värld. Det är superspännande och väldigt utvecklande!

Följer vinintresset med dig hem?
Det är alltid närvarande och man blir aldrig fullärd. Man kan känna att man har lite koll för stunden och sen helt plötsligt kommer en ny årgång av alla världens viner att ta hänsyn till. 2010 Bourgogne smakar inte likadant idag som för 10 år sedan. Det är konstant förändring. Både på vinerna, trender och utveckling i världen.

Vad gjorde du innan du började jobba på The Winery Hotel?
Lite blandat med allt från 3-stjärnig praktik i Spanien, Operakällarens matsal till olika vinbarer på Södermalm. Den största delen av mitt yrkesverksamma liv har jag dock spenderat innanför den gamla stadsmuren där jag 2013 blev rekryterad till Leijontornetkoncernen där jag fick förmånen att vara med från start och öppna upp cocktailbaren Tweed och sedermera vinbaren The Burgundy. Därefter blev det Restaurang Djuret där jag med och ansvarade för den gedigna vinkällaren under ett flertal år.

Hur hamnade du på The Winery Hotel?
Jag blev rekommenderad av ett flertal branschkollegor som tyckte att jag skulle söka. Och den första måndagen i januari började jag. Det blev en ordentlig rivstart med att flytta hela vinkällaren upp två våningar!

Vad är det bästa med att jobba på The Winery Hotel?
Närheten och den direkta kontakten till vår vingård Terreno. Det är ett häftigt projekt att vara en del av. Utöver det så har vi ett fantastiskt kök med mycket kompetenta matlagare på The Winery Hotel. Det ger en enorm trygghet för att vidareutveckla vinprogrammet på hotellet och dess restauranger.

Vad dricker och vad lagar du en fredagskväll hemma?
När jag lagar mat dricker jag allt som oftast torr Sherry, en Fino eller Amontillado beroende på vad jag är på för humör. Nu till helgen blir det till att tända grillen och då kommer jag att grilla Ibéricogris och färgglada grönsaker. Till det blir det rostad potatis och Café de Paris-smör samt något spänstigt och elegant rött vin.

Vilket är ditt pizzavin?
Då säger jag 2019 Terreno Chianti Classico! Jag har en liten pizzaugn hemma och bakar gärna pizza i den. Den nya årgången har hög klunkabilitet och tog slut lite väl snabbt när vi provade den hemma till en klassisk Margherita toppad med ’Nduja och basilika.

Vad är ditt bästa tips för att förvara vin hemma om man inte har en vinkyl?
Mitt tips är att inte göra det så länge det inte är för viner som skall konsumeras inom två år, då är det okej. Det finns dock en vinstil som man kan ’’snabblagra’’ i rumstemperatur och det är Champagne! Så köp en låda av din favoritchampagne och låt den ligga i rumstemperatur i något år innan du öppnar upp den. Den får relativt snabbt lite extra brödighet och fluffighet och lätta utvecklingstoner som är väldigt angenäma på bara något år.

Vad gör du när du inte förkovrar dig i vin?
Då umgås jag framförallt med min sambo Lina och vår snart 3-årige son Sixten. Badhuset och den stora rutschkanan är den stora favoriten just nu om Sixten får bestämma, och det får han. Utöver det så är jag numera en hyffsat dedikerad längdskidåkare och har åkt Vasaloppet de 7 senaste åren i följd där jag har haft 4 timmar och 37 minuter som bästa tid.

Sist men inte minst, har du något tips från The Winery Hotels vinkällarlista?
Självklart. Då är mitt tips att börja med en flaska 2019 Terreno Bianco Professore som är i en hel perfekt fas att dricka just nu och gör sig väldigt bra så här på vårkanten. Under tiden ni dricker den kan ni botanisera bland vår gedigna samling Grand Selezione-viner på Chianti Classico-listan alternativt leta fynd i vår Bordeauxlista.

Skål och lycka till!

Faktaruta:

Namn: John Sterner

Ålder: 33 år

Titel: Vingårdsarbetare och Head Sommelier

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 1 maj, 2023
Uppdaterad: 20 maj, 2024

Tamara Sundstedt

Boka mat & dryck

Boka bord
Boka vinprovning

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka