Nyheter

De 11 nya byarna i Chianti Classico

– historiskt beslut delar in regionen

Chianti Classico har gått från att sälja bastflaskor för billig penning till att bli en av Italiens mest kvalitetsdrivna vinregioner och detta på ett par decennier. Klättrandet på kvalitetsstegen verkar inte vilja avta. Nu delas regionen in i elva byar.

Det historiska förslaget till en indelning av Chianti Classico i elva byar, så kallade UGA (Unitá geografiche aggiuntive) röstades igenom den 16 juni 2021 av områdets konsortium. Nittio procent av områdets producenter röstade ja till förslaget. En liknande indelning som man precis gjort i Chianti Classico finns redan i Barolo och Barbaresco.

Att kvalitén i Chianti Classico har höjts ännu ett steg, märks allt tydligare för vart år som går. Vinerna blir alltmer nyanserade, mer självsäkra och speglar allt bättre sin växtplats. Hela regionen sprudlar av framåtanda och samarbetet mellan de dryga 400 gårdarna, som är en salig blandning av historiska, stora och små familjeägda gårdar, går i samma riktning.

En viktig skillnad att ha i åtanke är att Chianti Classico inte är samma region som Chianti. Gränserna för Chianti Classico skapades 1716. Regionen sträcker sig mellan Florens och Siena och består av cirka 7000 hektar. Här är fyrtio procent av gårdarna certifierade ekologiska. Chianti däremot skapades mycket senare, 1932, när mer vin behövdes och viner som hette Chianti var lätta att sälja. Chianti består av 15 000 hektar.

Vägen till dagens Chianti Classico har varit lika krokig som områdets vägar men idag har områdets viner en given plats i rampljuset på världens vinscen.

Chianti Classico idag

Idag gör man tre kategorier viner i Chianti Classico. De viner som först släpps och kan drickas efter ett års lagring kallas för annata, översatt till svenska blir det årgång. Chianti Classico Riserva, kräver två års lagring och är ett urval av gårdens bästa druvor. Områdets senaste tillskott är Gran Selezione som blev officiell 2014. Fler och fler producenter gör idag Gran Selezione från enstaka vingårdar där målet är att göra viner som speglar sin växtplats. De är eleganta, klassiska sangiovese som kan mäta sig med en riktigt bra Brunello di Montalcino. Gran Selezione står för endast 6 procent av Chianti Classicos totala produktion volymmässigt men för dryga 20 procent av värdet.

Chianti Classico och de elva byarna

Anledningen till att det är intressant att dela in ett vinområde i mindre byar är att den riktigt vinintresserade kan sätta sig in i växtplatsens unika egenskaper som till exempel jordmån och mikroklimat. På så sätt kan man bättre förstå hur duktig vinproducenten är att låta vinerna spegla sin växtplats. Vad är det då för skillnader mellan de olika byarna? Är de så stora att de kommer att kännas i vinerna?

Chianti Classico är 70 km långt, 50 km brett och ligger mellan städerna Florens och Siena. Inom vinområdet Chiant Classico finns det 9 kommuner och numer 11 olika ”vinbyar” (UGA). Det ska inte stickas under stol med att det är stora skillnader på jordmån, höjd och klimat även inom varje enskild by.

En viktig faktor för att ett område skulle få bli en by att skriva ut på etiketten var att det inte enbart skulle finnas specifika territoriella förutsättningar, utan även att området skulle ha en mötesplats för sina invånare. Därför får byarna Montefioralle, Panzano, Lamole och Vagliagli egna namn medan andra platser inte kvalat in. Men många menar att införa en indelning av Chianti Classico kommer att skapa bättre förutsättningar för att kommunicera området på ett mer detaljerat sätt. Här kommer en introduktion till Chianti Classicos elva nya byar.

Greve in Chianti med Lamole, Panzano och Montefioralle

Greve in Chianti ligger i den norra delen, ett stenkast från Florens och är Chianti Classicos största ort med ett vackert torg, en myriad av restauranger och en välbesökt antikmarknad varje påsk. Greve in Chianti är med sina 86 gårdar är den största och kommunen med flest olika förutsättningar. Det känns därmed logiskt att kommunen delas in i hela fyra olika byar Greve, Lamole, Montefioralle och Panzano. Här hittar man några av de högsta höjderna i Chianti Classico medan genomsnittliga höjden ligger annars på 350 till 450 meter över havet.

Som en ryggrad genom Chianti Classico går Monte del Chianti, en hög bergskedja där den högsta punkten, Monte San Michele (893 meter över havet), ligger alldeles ovanför Greve in Chianti. Den skyddar från kalla viner från öst och skapar ett unikt mikroklimat i regionen. Jordmånen på de högre höjderna är magrare med rikare jord med mer lera på de lägre höjderna. Kombinationen galestro, den typiska jordmånen i Chianti Classico, tillsammans med den kalkrika alberese, består av skiffer och sand tillsammans med lera ger bra balans mellan dränage och vattensamlande egenskaper. Greve in Chianti ger fylliga viner med täta tanniner från vingårdslägen på lägre höjd. Viner från högre höjd blir mer parfymerade. Kommunen består av en mängd olika gårdar, från historiska slott till små familjeägda gårdar.

Lamole är en by som ligger på hög höjd på 500 meter. Här finns en liten kyrka, en restaurang och det bor ungefär 20 personer i Lamole året runt. Det är brant, odlingarna sker på terrasser och det är svindlande vackert. Jordmånen är på många platser av vulkaniskt ursprung. Här binder man traditionellt även upp vinrankorna som bush vines, små fristående buskar, som lokalt kallas alberello lamolese. Vinerna härifrån har ofta ett starkt karaktärsdrag med dofter av viol och iris.

Panzano ligger söder om Greve in Chianti. I byn Panzano kan man äta den berömda florentiska T-bone steken hos världskändisen och slaktaren Dario Cecchini eller ta en espresso på byns pittoreska lilla torg. Panzano har en berömd dal som kallas för la conca di oro, guld-dalen. Namnet fick den eftersom man förr i tiden odlade vete i dalen. När vetet var gult och moget skimrade dalen i guldtoner. Här finns även goda förutsättningar för sangiovese att mogna ordentligt. Jordmånen består av galestro och kalkhaltig lera, det blåser en konstant havsvind söderifrån som torkar ut eventuell fukt och vingårdarna ligger i syd- eller sydvästigt läge. Gårdarna som ligger på den norra sidan om byn har mer gemensamt med vinerna från Greve in Chianti än med den södra dalen.

Montefioralle är en av Italiens vackraste byar. Den härstammar från tusentalet och är bebodd än idag. Det är ett minne för livet att ta en promenad genom de stenklädda gränderna medan man blickar ut över de mjuka kullarna klädda med olivträd och vinodlingar.

Montefioralle har en blandning av olika jordmåner men här finns ett ovanligt stråk av kalkhaltig lera, där Terreno har sitt vinfält Sillano. Det ligger på över 500 meters höjd. Under sommaren är det stora temperaturskillnader mellan dag och natt, något som ger en elegant sangiovese med mogna tanniner och en välbehållen friskhet. Tidigare var vingårdarna i Montefioralle inte eftertraktade eftersom många av dem ligger i norrläge. Idag, när klimatet blir varmare för vart år, är situationen tvärtom.

Terreno och familjen Ruhne har sina vinfält både i Greve in Chianti och i Montefioralle. De kommer att göra två Gran Selezione gjorda med hundra procent sangiovese med dessa namn utskrivna på etiketterna.

San Donato in Poggio (tre kommuner slås ihop, Poggibonsi, Tavernelle och Barberino)

De tre kommunerna Poggibonsi, Barberino och Tavernelle slås ihop och får en egen by – San Donato in Poggio. Med tanke på att Poggibonsi - Toscanas kanske fulaste stad, endast har tre gårdar, känns beslutet logiskt. Poggibonsi totalförstördes under andra världskriget och när den sedan återuppbyggdes verkar estetiken inte ha varit en avgörande faktor. Det är en liten kommun som ligger i den västra delen av Chianti Classico, ett stenkast från San Gimignano. Här ligger endast tre gårdar på dryga 400 meters höjd och jordmånen består mest av sand och lera. Det är varmare än i många andra delar av Chianti Classico och skörden startar vissa år hela två veckor tidigare jämfört med svalare delar av regionen. Vinerna härifrån är ofta mogna och fylliga och utmaningen är att behålla en frisk syra.

I Barberino och Tavernelle finns varierande jordmån men generellt sett är den rik och stenig med alberese och galestro. Barberino har stenig jord och tillsammans med varma vindar från havet, något som skapar förutsättningar för mogna viner med täta tanniner. Tavernelle har mer sten och lera och gör ofta en mer robust stil av Chianti Classico. Men det finns även platser i norr, närmare gränsen till Castellina in Chianti, där höjderna sträcker sig upp emot 300 meter över havet vilket skapar ett svalare klimat. Det tillsammans med kalkjordar ger friska djupa viner. Tillsammans har de tre kommunerna som bildar San Donato in Poggio 32 gårdar.

Radda in Chianti

Radda in Chianti brukar kallas den vilda delen av Chianti Classico. Kommunen ligger i den östra delen där den naturliga gränsen mot öst är bergen Monte del Chianti. Det finns 32 gårdar i kommunen, de flesta små och familjeägda. Gårdarna i Radda in Chianti har varit några av de största förespråkarna för en indelning av Chianti Classico. För inte länge sedan sågs vinerna från Radda in Chianti som alltför strama och syrliga. Klimatförändringarna och ett allt varmare klimat har gjort gott för just den här delen av Chianti Classico.

I Radda in Chianti består jordmånen mestadels av galestro, som tillsammans med den höga höjden ger eleganta smala viner som balanseras av ren frisk frukt. Ett av de största problemen i Radda in Chianti är hagel som tyvärr blir allt vanligare.

Castelnuovo Berardenga och Vagliagli

Castelnuovo di Berardenga, den fjärilsformade kommunen, ligger i den södra delen av Chianti Classico och här åker man till Siena om man ska storhandla, inte till Florens. Det finns 43 gårdar i kommunen, en blandning mellan stora och små. Den östra delen skiljer sig från den västra, det känns därför korrekt att dela upp den i två byar. Den västra delen heter Vagliagli medan den östra behåller namnet Castelnuovo di Berardenga.

Vinfälten i väst, som alltså får en egen by under namnet Vagliagli, ligger på relativt låg höjd, cirka 300 meter över havet. Detta och övriga förutsättningar bidrar till fylliga viner med mycket mogen frukt och lägre syrlighet. Riktigt varma år brukar vinerna härifrån kämpa med kraftiga tanniner och låg syra. Svalare år brukar vinerna, tvärtom, visa mogen frukt och frisk balanserad syrlighet. I den östra delen, som behåller namnet Castelnuovo di Berardenga, är jordmånen mer stenig och tillsammans med svalare temperaturer har vinerna härifrån ofta en stramare karaktär.

Castellina in Chianti

Castellina in Chianti är den näst största kommunen i Chianti Classico, endast Greve är större. Precis som i Greve in Chianti är förutsättningarna lika varierade som pastasorterna i Italien. Här finns det vingårdar som ligger på nästan 600 meters höjd, några av de högsta i Chianti Classico. Jordmånen på de högre höjderna består mest av sten och det svala klimatet gör att vinerna påminner mer om de från Radda in Chianti än något annat. På lägre höjd finns mer lera och temperaturen är högre, speciellt under nätterna. Här måste vinmakarna arbeta på rätt sätt för att få balans i vinerna. På vissa platser finns mycket sand som ger lättare viner med eleganta tanniner och en karaktärsfull kryddighet. Det finns 51 gårdar i Castellina.

Gaiole in Chianti

Gaiole in Chianti är ett av minst turisttäta områdena. För att sig hit från Florens eller Siena, på den snirkliga men ack så vackra vägen 222, la Chiantigiana, tar längre tid än vad google-maps verkar vilja tro. Det är faktiskt så pass vilt att mobilnätet inte täcker vissa delar av kommunen. Många är vi som tappat bort oss i området på grund av en icke fungerade gps.

Gaiole kan delas in i två områden, den lägre liggande västra sidan som sträcker sig mot floden Arbia och den östra sidan som leder upp mot bergen, Monti del Chianti, i öst. På de högre höjderna finns mycket av alberese, en av de typiska jordtyperna i Chianti Classico tillsammans med galestro. Alberese består av finkornig och kompakt kalksten vilket har bra dränerande egenskaper och ger tillsammans med den höga höjden eleganta viner. På de lägre höjderna i väst finns mer lera och medeltemperaturen stiger, därför är vinerna härifrån fylligare och kraftigare.

Området har spelat en viktig roll i utformningen av appellationen Chianti Classico: i mitten av 1800-talet definierade Castello di Brolios ägare, familjen Ricasoli, det första receptet för Chianti Classico.

Det finns 37 vingårdar i kommunen i varierande storlek.

San Casciano Val di Pesa

Närheten till Florens har varit San Cascianos lycka och akilleshäl. Under renässansen var det här många adliga florentinska familjer byggde sina villor med tillhörande vingårdar. Närheten till Florens har också gjort att många turister letat sig hit och gårdarna har kunnat sälja sina viner utan att tidigare bry sig alltför mycket om kvalitet. Men det håller på att förändras, både för att gårdarna har blivit mer ambitiösa och även på grund av en mer kvalitetsmedveten publik.

Jordmånen i San Casciano varierar i mindre utsträckning jämfört med andra kommuner. Den består till störst del av alluvial jordmån med mycket lera och småsten. Tidigare gjorde leran att för mycket vatten hölls kvar i jorden och rankorna behövde inte kämpa för att överleva och därför blev druvorna stora och utspädda. Idag är leran en av kommunens största tillgångar. För i ett klimat i förändring är vatten en resurs värd sin vikt i guld.

Höjderna på vingårdarna i kommunen är relativt låga, de flesta vinfält ligger på max 300 meters höjd. Varma havsvindar blåser in från väst och torkar ut eventuell fukt. Det finns 45 gårdar i kommunen.

Text: Åsa Johansson

Text: Tamara Sundstedt
Publicerat: 19 november, 2021
Uppdaterad: 19 november, 2021

Tamara Sundstedt

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka