Ekokocken Luqaz Ottosson kommer till Stockholm

Luqaz Ottosson är den premierade ekokocken som cyklade genom Sverige för att hitta tillbaka till kärleken för matlagning. Nu gästspelar han på The Winery Hotel i Stockholm.

 Från kock på krogen Lilla Bjers på Gotland till årets Ekokock 2014 och finalist i Årets Kock 2017 har Luqaz Ottosson tagit det ekologiska köket och kärleken till råvaran till en ny nivå. Genom att ta tillvara på krokiga grönsaker som andra ratar och billigare styckdetaljer skapar han mat som få.

Nu kommer Luqaz och gör ett gästspel på The Winery Hotel. Middagen serveras kring ett enda stort gemensamt bord och tanken är att man på så sätt väcker intressanta samtal.

– Vad är väl ett bättre sätt att lära känna varandra på än över en middag?

Nu driver han Restaurang Rot i gotländska Norrlands som föddes efter en 340 mil lång cykelresa genom Sverige, i jakt på inspiration. 

– Jag hade tröttnat på det jag älskar - matlagning - och behövde återupptäcka vad det var som en gång fick mig att förälskas i kockyrket, berättar han. 

Längs vägen stannade han till hos bönder och producenter för att laga mat på deras råvaror och inspireras av deras sätt att se på mat.

– Människorna jag mötte under min cykelresa genom Sverige var personer jag aldrig skulle ha träffat i min vardag annars. Våra olikheter och vår öppenhet för att lära av varandra, tog matlagningen till en ny dimension. Och plötsligt var min inspiration tillbaka. Den nyfikna känslan de mötena gav vill jag ta med till det här bordet.

En av de personer han träffade under cykelresan var Jennie Olofsson som är glaskonstnär och driver studion Big Pink. Hon tillverkar nu alla tallrikar och glas som Luqaz serverar sin mat på. 

Även vid gästspelet på The Winery Hotel kommer maten att serveras på dessa konstverk. Vinet, som kommer från vingården Terreno i Toscana, serveras även de i glas som specialtillverkats för tillfället.

Vad: Luqaz Ottosson från Restaurang Rot kommer till The Winery Hotel för ett gästspel. Han bjuder på mat till vingården Terrenos viner och utlovar en kväll med fokus på gemenskap.

När: Den 25-27 januari

Det släpps enbart 14 platser per kväll. 

Obs: Den 26 januari är slutsålt.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu