Vintillverkning - en resurs för ökad gemenskap

Flera ton druvor, hårt arbetande vingårdsarbetare, gäster och skolelever som fick uppleva en dag de sent ska glömma. Årets skörd på The Winery Hotel gick i utbildningens och gemenskapens tecken.

I fredags den sjunde september kom en lastbil fylld med druvor till The Winery Hotel i Solna. Klockan 07.30 stod första passets vingårdsarbetare uppradade och förväntansfulla. Niohundra backar fyllda med druvor skulle lastas av för att sedan sorteras, avstjälkas och pressas. 

– Utmaningen med att låta druvorna färdas från Italien till Sverige är att se till att de håller en god kvalitet under hela resan. Vi vill inte att druvorna går sönder och börja jäsa spontant redan under färden, berättar Mats Ruhne från vingården Terreno i Toscana som följde arbetet på plats under hela dagen.

Han förklarar att genom att välja druvor av god kvalitet som skördats varsamt och sedan packats lätt i backar, går det att frakta druvor under längre sträckor utan problem.

– Temperaturen i lastbilen håller konstant åtta grader vilket motverkar att den naturliga jästen på druvans skal tar fart och börjar leva.

Den totala mängden druvor var i år tolv ton varav den största delen av druvsorten sangiovese samt en mindre del cabernet sauvignon. Druvorna kommer från området Maremma i södra Toscana. 

– Druvorna anlände i gott skick och blev snabbt omhändertagna av hotellets vingårdsarbetare. 

Han berättar att alla hotellets medarbetare har titeln vingårdsarbetare, året runt, men att det aldrig är mer tydligt än den dagen när druvorna anländer. Alla är med och hjälper till. 

– Det är hårt arbete, det vet vi, men det är även en fantastisk möjlighet att komma varandra närmare. Vingårdsarbetarna är nu, efter den här skörden, ett mer sammansvetsat gäng än tidigare, säger han.

Gästerna som bodde på hotellet på fredagen var såklart även de inbjudna till skördefesten. Det bjöds på vin och tilltugg i lobbyn. I vineriet
hölls guidade turer under hela kvällen och för de som ville fanns möjlighet att vara med och hjälpa vingårdsarbetarna med sortering av druvor på baksidan av byggnaden. 

– Att vara gäst på The Winery Hotel under skörden är något utöver det vanliga. Hela september månad är speciell här hos oss, berättar han. 

Utöver vingårdsarbetarna kom även flera gymnasieelever med turism-, restaurang- och hotellinriktning till The Winery Hotel för en lärorik dag. Både Ejnar Söder och Mats Ruhne delade med sig av sina mångåriga erfarenheter från hotell- respektive vinvärlden. 

– Mycket av det vi har lärt oss idag är vad vi försöker förmedla till våra elever i undervisningen varje dag, men här blir det på riktigt. Jag tror att den här upplevelsen, inte minst Mats och Ejnars historier, är något som de här eleverna kommer att bära med sig för all framtid, menar Malin Hånell från Bromansskolan i Hudiksvall, som var en av de skolor vars elever medverkade under fredagen.

Druvsorteringen pågick fram till sena natten och de sista vingårdsarbetarna lämnade hotellet strax efter klockan ett. Vinet* som tillverkas av de druvor som i år togs omhand lanseras som rosé – Black Bottle Rosé – i början av maj och som rött vin – Winery Red – i anslutning till att nästa lass med druvor anländer, i september om ett år. 

– Om du bokar in en vistelse på The Winery Hotel i september nästa år kan även du vara med och njuta av den här speciella skördekänslan. Som på vilken vingård som helst. Fast i Solna, avslutar Mats Ruhne. 


*Winery Red finns alltid på hotellet. Rosévinet Black Bottle Rosé lanseras i anslutning till att hotellets takbar öppnar för säsongen och finns tillgängligt under årets varmaste månader.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu