Vin och Yoga har mycket gemensamt

Vin och yoga har många gemensamma nämnare. Yogan gör att sinnena skärps, vinet blir godare och det blir lättare att äta långsamt och njuta av maten. Det menar Yogamottagningen och The Winery Hotel som har en rad olika aktiviteter som förenar yoga, vin och mat.

Vi kan nog alla hålla med om att överdrift tillslut blir tråkigt, oavsett om det handlar om renlevnad eller frosseri. En av de många gemensamma faktorerna mellan två ämnen som alltför sällan kopplas samman – vin och yoga – är att både i vinets och i yogans värld eftersträvar samma sak – balans. 

En annan sak som för ämnena samman är att många tycker att det är svårt med vinprovning och framförallt att sätta ord på det man känner. Kanske blir man rädd för att ha fel eller göra bort sig. Samma sak gäller yoga.

– Vi får ofta höra att: nej, yoga det är ingenting för mig, jag är så ovig, eller: jag har inte tålamod att sitta stilla så länge. Men, hon menar att det ofta faktiskt är de som säger så som behöver yogan mest, berättar Anita Davén-Söder som tillsammans med sin man Per Söder driver Yogamottagningen.

Idén om att kombinera vin och yoga föddes under en resa till vingården Terreno i Toscana tillsammans med en grupp yoga- och vinintresserade personer.

–Vi provade vin, yogade, gick promenader, lärde oss om vintillverkningen på gården, åt långa middagar, pratade och njöt av de vackra omgivningarna, berättar Anita. 

Genom yogan upptäckte de att sinnena skärptes, vinet blev godare och de hade lättare att äta långsamt och njuta av maten.

– Vi insåg att det finns många punkter där yoga och vinprovning faktiskt möts och tanken kom upp att försöka göra någonting tillsammans med The Winery Hotel, säger hon. 

– Att prova vin handlar om att vara närvarande och i kontakt med sina sinnen, först då blir det lättare att sätta ord på det man känner, säger Sarah Djerf, vingårdsarbetare på The Winery Hotel. 

Hon menar att genom att våga lyssna på vad sinnena berättar för oss om vinet vi doftar på, smakar och känner i vår mun, kan vi få en starkare tilltro till våra sinnens kommunikation med vårt medvetande. På så sätt kan vi öva oss i att sätta ord på vad vi känner. 

I den här andan har Yogamottagningen och The Winery Hotel sammanställt en rad olika aktiviteter och resor där yogan kombineras med vin och mat.

27-28 pril 2017 Yoga Wine & Dine – Weekend

En weekend där vinets värld möter yoga för harmoni och energi. Vi yogar, njuter av gott vin och fantastisk mat. Inga förkunskaper krävs.

Varje måndag Yoga, Wine & Pizza

Varje måndag på The Winery Hotel kl 18.00 håller Per Söder en yogaklass. Därefter är utövarna välkomna att avsluta kvällen med pizza och vin till kompispris på hotellets italienska trattoria.

25-28 maj 2018 Vingårdsyoga - hitta lugnet i Toscana

Följ med till vingården Terreno i Toscana. Vi bor på gården, gör yoga två gånger om dagen, njuter av mat och vin och går härliga promenader bland vinrankorna

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu