Från druva till flaska mitt i stan

Med The Winery Hotel har Sverige fått ett av sina första urbana vineri (från engelskans Urban Winery). Företeelsen finns redan på andra håll i världen – och i USA finns idag ett 20-tal vinerier i storstäder. En av delägarna till The Winery Hotel är Sofia Ruhne, som berättar hur ett urbant vineri fungerar och vilka utmaningar hon ser i det nya projektet.

Med modern teknik och nya transportmöjligheter kan vinmakare nu odla sina druvor på vingården för att sedan transportera dem långväga till vinerier, i t ex storstäder, för sortering, avstjälkning och pressning.

- Det sägs att 40 procent av vinets kvalitet är relaterat till druvornas kvalitet och det som händer på vingården. Den stora utmaningen för urbana vinerier är att köpa druvor av rätt kvalitet och att klara själva transporten, säger Sofia Ruhne.

-Det finns två aspekter man måste ta hänsyn till vid transporten. Den ena är att man måste vara försiktig så att inte druvorna krossas. Den andra är att man måste kyla ned druvorna. Lyckas man inte med detta påbörjas jäsningen redan under transporten. Men med varsam behandling och kyltransport ska det gå alldeles utmärkt.

Druvor från Toscana

Vissa urbana vinerier köper in druvor från olika vindistrikt och kan därigenom välja vilken skörd man vill ha, från säsong till säsong. Sofia Ruhne, som är ansvarig för familjens vingård Terreno i Toscana, berättar att det är ifrån detta område som druvorna köps in till The Winery Hotel.

- Det är i Toscana vi har bäst kontakter och det är där vi kan få druvor av högsta kvalitet.

Under första året kommer druvorna Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon att köpas in och till en början görs enbart röda viner. Som vinmakare – eller oenolog – har Luca Rettondini anlitats. Han håller vanligtvis till på vingården Le Macchiole i Toscana.

- Luca är en mycket duktig vinmakare. Han är ursprungligen från Pisa och jobbar i ett område som heter Bolgheri där det finns många fina vingårdar. De är särskilt kända för sina så kallade Supertoscanare.

Ett växande intresse för vin

Urbana vinerier finns i ett tjugotal städer runt om i USA som San Francisco, New York, Portland, Oregon, Chicago och Denver. Även i London har fenomenet dykt upp. Det finns nästan alltid en vinbutik, restaurang eller festvåning knuten till verksamheten. Enligt vad Sofia erfar är vineriet i Solna världens första Urbana Vinhotell och hon tror det ligger bra i tiden.

- Vinintresset i Sverige är väldigt stort, framförallt för finare viner. Trycket på sommelierutbildningarna har aldrig varit större – och numera utbildar sig även personer som inte arbetar med vin. Vinböcker säljer som aldrig förr och antalet vinprofiler som syns i TV-rutan blir allt fler.

En mötesplats

The Winery Hotel är en mötesplats där kunskap, hantverk och passion för vin är genomgående. Gästerna kan prata, smaka och skapa vin. Vincisternerna och ekfaten är synliga från lobbyn bakom stora fönsterpartier och sätter därmed prägel på hela hotellmiljön.

- Vi erbjuder guidade visningar i vineriet, provsmakningar och vinmiddagar. Vi vill att gästerna ska få en inblick i hur en vinmakare jobbar och hur ett vin görs. Vad som skiljer ett högkvalitativt vin från ett volymvin, vad som skiljer i produktion. Vårt motto är att alla som lämnar The Winery Hotel ska kunna lite mer om vin än vad de kunde innan besöket. Detta oavsett vilken kunskapsnivå de befann sig på vid start.

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu