Nyheter

Winemaker for a Year 2021

– Nu startar årets program

På fredag är det dags för årets skörd på The Winery Hotel. Druvorna plockas på hotellets vingård i Toscana och framställs till det ekologiska vinet Winery Red. För vissa innebär det här början på ett drygt år av djupdykning i vinmakeri och att bli ”Winemaker for a Year”.

Skörden på The Winery Hotel är årets höjdpunkt och ett tillfälle, för hotellets gäster och externa besökare, att uppleva hantverket bakom en flaska vin på nära håll.

Druvorna, som anländer i en kylkontrollerad långtradare från hotellets vingård Terreno i Chianti Classico-distriktet i Toscana, sorteras, krossas och pumpas in i tankarna i hotellets fullt utrustade vineri, i lobbyn. Vinet som framställs är ekologiskt och blir i år en blend av druvsorterna Merlot och Sangiovese.

Helgen bjuder på spännande och lärorika skördeaktiviteter och den urbana vingården sjuder av aktivitet.

Ett år som vinmakare

För ett tiotal lyckligt lottade sällskap innebär skörden även början på programmet Winemaker for a Year. En helårsupplevelse där deltagarna får följa vinets resa under hela framställningsperioden – från skörd till buteljering.

– Den här upplevelsen har verkligen förändrat vår syn på hantverket vinmakeri, menar Sandra och Håkan som följt programmet sedan förra skörden och nu närmar sig slutfasen.

De har genom kontinuerliga workshops, masterclasses och vinprovningar lärt sig om vinmakeri och vinkunskap sedan förra årets skörd. Upplevelsen avslutas i vår då de kan njuta av det färdiga vinet de följt från druva till flaska.

– Vi har lärt oss så mycket genom att få följa med bakom kulisserna i vineriet på The Winery Hotel och vi ser fram emot att snart äntligen få smaka vårt vin, berättar de.

Nu i helgen kommer deltagarna till 2021-års upplaga av Winemaker for a Year att påbörja sitt år som vinmakare. De startar med en helg fylld av skördeaktiviteter såsom druvsortering, mustprovning och en djupdykande skördevisning i hotellets vineri.

Som en kunskapstörstande vinfamilj

Deltagarantalet är begränsat till ett tiotal varje år och alla deltagare välkomnas att ta med en gäst vid varje tillfälle. Programmet anordnas för andra gången i år och intresset har varit otroligt stort.

– Vi har blivit som en vinfamilj där intresset för hantverket bakom flaskan svetsat oss samman. Jag upplever deltagarna som otroligt entusiastiska och vetgiriga. Något som inte avtagit under året, snarare tvärtom. Ju mer de lär sig desto mer vill de veta, berättar Camilla Forslund som är en av utbildarna under programmet.

Intresseanmälan

Anmälan till årets program stänger inom kort men för den som är intresserad finns möjlighet att skriva upp sig på intresselistan för nästa års upplaga. Skicka då ett mail till camilla.forslund@thewineryhotel.se.

Upplev skörden på The Winery Hotel

Bästa sättet att uppleva skörden utan att ta del av helårsprogrammet är att bo på hotellet över helgen. Paketet Wine, Dine, Sleep innefattar allt – skördevisning, vinprovning, middag, vinpaket, övernattning, frukost och tillgång till rooftop, pool och gym.

Det går även bra att boka en aktivitet som extern besökare. Se tillgänglighet och boka er plats i kalendariet.

Text: Sarah Djerf
Publicerat: 13 september, 2021
Uppdaterad: 6 juli, 2022

Sarah Djerf

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Läs mer & boka