VINERI

Att tillverka vin är ett hantverk. I hotellets eget vineri ges våra besökare en unik möjlighet att följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Vi vill ge våra gäster möjlighet att lära sig om konsten att göra vin, provsmaka och på andra sätt uppleva vinets värld.

Med hjälp av några av Italiens mest kända druvor plockade i Toscana kommer The Winery Hotel att framställa 8000 flaskor vin årligen. Detta sker under ledning av familjen Ruhne med vingården Terreno i Toscana. Till vår hjälp har vi även anlitat oenologen Luca Retondini, som också är vinmakare på en av de berömda vingårdarna, Le Macchiole, i Toscana.

Vår samlade vinkunskap ger ett vinmakeri av högsta klass och vår ambition är att framställa kvalitativa snygga rena viner där hela framställningen kommer att kunna följas av hotellets besökare. Gästerna kan sedan njuta av vinet i Vinoteket, Winery Kitchen, Terreno Deli och i hotellets rooftop bar.

Välkomna att uppleva hantverket bakom en flaska vin!

Vi reserverar oss för att vineriet under vissa perioder är stängt för allmänheten på grund av buteljering, blendning och etikettering.

20 september 2016

Tidigt på tisdagsmorgonen den 20 september kom den äntligen – den stora kylbilen fylld med drygt tio ton druvor direkt från Toscana. På plats på The Winery Hotel vid Brunnsviken strax norr och Stockholm väntade förväntansfulla medarbetare på att få lasta av korgarna med de druvor som i hotellets eget vineri ska förvandlas till cirka 7 500 flaskor av husets eget, Winery Red.

– Druvorna ser fina ut, konstaterar Mats Ruhne, som är hälftenägare av hotellet och som har drivit den svenskägda vingården Terreno i Toscana i drygt 25 år. Men, fortsätter han, det är egentligen först om cirka tio dagar vi kan avgöra hur bra årets vin kan bli. Då har druvorna börjat utveckla alkohol och då går det för en tränad kännare att avgöra druvornas potential. 

Fakta om skörden

  • De druvor som har plockats i Toscana är Sangiovese och Cabernet sauvignon.
  • Cirka 600 backar á 17,5 kilo, totalt drygt 10 500 kilo, kördes direkt efter skörd till The Winery Hotel. Resan tog ca 48 timmar i kylbil som höll +8 grader.
  •  På hotellet kommer man att tillverka ca 7 500 flaskor av husets eget vin, Winery Red.

boka en vinupplevelse

Vår första vinproduktion i vineriet är redan igång med hjälp av vin och vinmust som vi har kört upp från vingården Terreno i Toscana. Vid vissa tillfällen som till exempel buteljering måste vi hålla vineriet stängt för externa besökare. Kontakta oss för mer information.

Från druva till flaska mitt i stan

Att göra vin mitt i stan - hur går det egentligen till? En av våra delägare, Sofia Ruhne, berättar mer om hur ett urbant vineri fungerar.

Läs hela artikeln

Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu