Månadens vintema Australien & Nya Zeeland

Månadens vintema Australien & Nya Zeeland

Australiens vinhistoria tar sin början 1788, då kapten Phillips tar med sig vinsticklingar från Europa till New South Wales på östkusten.

Man kan lätt tro att Australien enbart är ett varmt vinland, men dess sydliga läge med kalla hav och Antarktis i söder gör att framför allt kustområdena är svala. Adelaide Hills och även Clare Valley en bit norr om Adelaide är fina exempel på det. I den kustnära västra delen av Clare Valley gör man därför fina viner av Riesling, medan den lite varmare inre delen är ursprung för smakrika men eleganta viner av Shiraz.


Nya Zeeland är ett ungt vinland, de första vingårdarna planterades så sent som 1819 och då i mycket liten skala och bara högst upp på Nordön.

Klimatet på Nya Zeeland definieras generellt sett av en slösande sol och värme under sommarhalvåret, men tack vare det omgivande kalla havet blir klimatet aldrig för varmt. Det innebär att vi alltid kan vänta oss en god fruktighet (tack vare solen) och en frisk syra och god fräschör (tack vare havet) i de nyzeeländska vinerna.

Eftersom vinlandet är ungt och man inte har något tung tradition att ta fasta på, har både vinodling och vinframställning positionerat sig bland de mest moderna i hela världen. Ett tecken på det är den absoluta renheten i vinerna, ett annat att omkring 95 procent av landets viner är förslutna med skruvkapsyl. Det här har inspirerat vinmakare i många andra länder att också börja använda skruvkapsyl.


Boka rum

Boka guidad tur i vineriet

I vårt vineri kan du följa den nyplockade druvans resa till färdigt vin. Gå en guidad tur i vårt vineri och provsmaka vårt egna vin, Winery Red.

Boka nu